Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt voor inkomen bij ziekte of ongeval.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering, waar moet je op letten?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering keert uit op het moment dat u niet kunt werken door ziekte of een ongeval. Het is voor u en uw gezin erg belangrijk dat, na een zelfgekozen eigen risico periode, het inkomen gewoon doorgaat. Ook tijdens de periode dat u niet kunt werken gaan de lasten door. Het zijn vaste lasten zoals hypotheek of huur, gas, licht, water. Internet, telefonie abonnementen TV kosten en ga zo maar door. De zogenaamde variabele kosten zoals eten, drinken, verjaardagen, kleding etc. gaan ook gewoon door. Je moet er dus op letten dat de uitkering hoog genoeg is om van rond te komen. Het is verboden een verzekering af te sluiten die meer uitkeert dan dat je nu verdiend. Een ziekte of ongeval zou dan als beloning hebben dat je een salarisverhoging krijgt.

Hoe lang loopt een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

U kunt in principe bij elke beroepsgroep een AO inkomen afsluiten tot 67,3 jaar. U maakt natuurlijk wel zelf uit tot welke leeftijd of hoelang de periode is dat u de uitkering wenst. Zo kan iedereen een verzekering kiezen die het best bij hem of haar past. Ook de periode voordat de uitkering begint kunt u zelf bepalen. Dit noemt men de eigen risico periode.

Is een AOV arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?

Om kort te zijn, NEEN. Er bestaat geen verplichting de AOV zelfstandige verzekering af te sluiten. U bent daar als ondernemer helemaal vrij in.  De wetenschap dat, zonder deze verzekering, na een paar jaar de bijstand het enige inkomen is maakt wel dat er een gevoel van verplichting is.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar?

Om nu weer kort te zijn, JA. De premie is aftrekbaar. Bij de AOV zelfstandig is dit zo. Dat houdt automatisch in dat de uitkering belast wordt. Zodra de verzekering loopt zal uw boekhouder of accountant er voor zorgen dat de premie wordt afgetrokken.
Houdt eer dus rekening mee dat de uitkering bruto is.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering als je al ziek bent?

Een verzekering kan alleen worden afgesloten indien de uitkering een onzeker voorval is. Als je al ziek bent is een uitkering geen onzeker voorval. Helaas is het dan te laat om nog een AOV af te sluiten.

Waar moet je vooral op letten bij een AOV?

Het is erg belangrijk de verzekering af te sluiten bij een gecertificeerde adviseur. Bij Beterverzekeren.nl (Kemp assurantiën BV) zijn alle medewerkers gediplomeerd en volledig gecertificeerd.

Link naar arbeidsongeschiktheidsverzekeringen: arbeidsongeschiktheidsverzekering