Schade aan uw voertuig door windstoten: u kunt lezen hoe dat is verzekerd. Bijvoorbeeld schade door een afgebroken tak of een portier die uit uw handen waait.

WINDSTOTEN EN AUTORIJDEN


Behalve storm kunnen ook windstoten kunnen flinke schade veroorzaken. Hoe kunt u schade door wind voorkomen? En is autoschade veroorzaakt door wind verzekerd?

WIND EN AUTOSCHADE


In Nederland waait het geregeld flink, we gaan dus geregeld de weg op terwijl er een fikse wind staat. Af en toe hoort u in het nieuws dat er een auto in de sloot is beland door een windvlaag. Hoe past u uw rijgedrag aan op windstoten, zodat u de kans een ongeval verkleint?

BELANGRIJKE TIPS BIJ WINDSTOTEN


Iedereen kan verrast worden door harde windstoten. Schade kunt u niet altijd voorkomen, maar onderstaande tips helpen u om de kans erop te verkleinen.

1: Harde wind? Beide handen aan stuur


Alle voertuigen vangen wind, op de motor heeft u dat zeer snel in de gaten bijvoorbeeld. Bij auto’s het ene model wat meer dan het ander. Vooral voor zijwind zijn sommige auto’s zeer gevoelig, zeker als u met een hoge aanhanger of caravan rijdt.  Houd bij harde wind daarom beide handen aan het stuur en pas uiteraard uw snelheid aan.

2: Let op motors en fietsers


Tweewielers, zoals motorrijders, bromfietsers en fietsers, zijn nog gevoeliger voor windvlagen. Houd goed afstand, want een windstoot kan een motorrijder of fietser onverwacht opzij blazen.

3: Rukwind door vrachtwagens


Wanneer u een vrachtwagen inhaalt of een tegemoetkomende vrachtwagen u voorbij rijdt, kunt u een rukwind verwachten. Houd hier rekening mee door uw snelheid aan te passen en beide handen aan stuur te houden. Ook een vrachtwagen onverwachts kan opzij geblazen worden.

4: Houd uw portier stevig vast


Bij het uitstappen kan de wind nog voor verrassingen zorgen. Zorg ervoor dat u en de eventuele bijrijders de autodeur goed vasthouden bij het uitstappen, zodat deze niet uit de hand waait. Hetzelfde geldt trouwens ook bij de klep van de kofferbak of achterdeur bij een bestelbus: ook deze kan door een flinke windstoot beschadigd raken.

5: Let op waar u parkeert


Als er storm of windstoten worden verwacht is het wel verstandig uw auto dan bij voorkeur in een parkeergarage te parkeren. Blijf uit de buurt van bomen. Omgewaaide bomen en afgebroken takken kunnen heel wat schade aan uw auto veroorzaken.