»»Huis winterklaar én geld besparen

Huis winterklaar én geld besparen

Uw huis winterklaar maken en geld besparen. Het is raadzaam uw woning voor de winter onder de loep te nemen. Bespaar energiekosten en investeer in onderhoud om fikse schade te voorkomen.

Daarom 11 praktische tips om uw woning voor te bereiden op de winter.

WONING WINTERKLAAR – 11 TIPS

1. Voorkom tocht

Door tocht in huis kan het flink koud zijn. Oude kozijnen kunnen de boosdoener zijn van tocht bij ramen en deuren. Zorg er daarom voor dat alle naden en kieren goed gedicht zijn. Een tochtband of tochtstrip beperkt de tocht bij deuren en PUR-schuim is een geschikt middel om tocht bij vaste kozijnen te voorkomen. Hoe minder tocht, hoe minder u hoeft te stoken. Alle tocht voorkomen is niet nodig. Tocht zorg ook voor ventilatie in huis en schone lucht. Doe om deze reden ventilatieroosters nooit helemaal dicht.

2. Controleer de cv-ketel

Lager gasverbruik? Laat regelmatig uw cv-ketel controleren en schoonmaken door een installateur. Moderne ketels geven zelf aan wanneer en welk onderhoud nodig is. Hiernaast kunt u ook zelf periodiek uw cv-ketel controleren. Op de waterdruk bijvoorbeeld. Die moet tussen de 1 en 2 bar zijn. Regelmatig uw cv ontluchten, levert ook geld op. Lucht in de leidingen kost namelijk onnodige energie. Teveel lucht in de leidingen kan ook een tikkend geluid veroorzaken. Nog een reden om regelmatig uw cv te ontluchten.

3. Dakgoten schoonmaken

Volle dakgoten zorgen voor lekkages. U voorkomt dit eenvoudig door regelmatig bladeren en afval uit uw dakgoten te halen. Zo kan het regenwater goed doorstromen. Bij bevriezing leiden verstopte dakgoten tot schade aan zowel de goot als het dak. Verzekeraars zien dit als schade die u had kunnen voorkomen. Dit is dan ook niet gedekt met de Woonhuisverzekering. Tip: check bij het leeghalen van de dakgoten de dakgoot gelijk op scheuren en lekkages. Door temperatuurverschillen kunnen lasnaden scheuren.

4. Dak winterklaar maken

Ongeveer 30 procent van de warmte in huis ontsnapt via het dak. Bijvoorbeeld via de aansluitnaden tussen gevel en dak en rond de nok. Deze naden dichten, kan heel eenvoudig door het dak van binnenuit te isoleren met bijvoorbeeld glaswolplaten. Isolatie van buitenaf is een klus voor professionals. Dit werk kunt u het best uitbesteden aan een bouwkundig expert. Hiernaast hebben we ook tips voor platte en schuine daken:

Plat dak winterklaar maken: maak uw dak regelmatig schoon en beoordeel of het dak nog in goede staat is. Ligt de dakbedekking nog strak, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Schakel bij plooien en loslatende randen een specialist in. Tip: houd het dak schoon zodat bladeren de regenpijp niet kunnen verstoppen. Zo voorkomt u dat het water op het dak blijft liggen en het dak bezwijkt onder het gewicht van het (bevroren) water.

Schuin dak winterklaar maken: controleer of de dakpannen nog recht liggen. Losliggende en scheve dakpannen duiden dat er iets aan de hand is. Neem in dat geval contact op met een deskundige.

Stormschade aan uw dak voorkomen? Check dit blog over stormbestendige daken en onderhoud, inclusief tips van een expert.

5. Kies voor zuinige lampen

Hoe korter de dagen, hoe langer de lichten in huis branden. Ongeveer 15 procent van de energierekening in huis bestaat uit verlichting. Door gloeilampen te vervangen door spaarlampen kunt u snel veel geld besparen. Niet alle lampen tegelijk vervangen? Begin dan met de aanpak van de ruimtes die u het meest gebruikt. Dit zijn vaak de keuken en de woonkamer. Ook kunt u ervoor kiezen om eerst alle lampen boven bijvoorbeeld de 60 Watt aan te pakken.

6. Plak radiatorfolie

Folie kaatst de warmte terug naar binnen. Plak daarom folie achter uw radiatoren. Het kost relatief weinig en u bespaart er al snel € 20,- op jaarbasis mee.

7. Sluit de gordijnen

Met gesloten gordijnen houdt u de kou buiten en de warmte binnen. Zorg er wel voor dat uw gordijnen niet over de radiatoren hangen.

8. Warme voeten

Geen koude voeten in de winter? Ga voor een lekker dik vloerkleed in de woonkamer en shop een comfortabel plaid voor op de bank. Ook heel fijn in de winter: een knisperend haardvuur. Sfeervol en verwarmend. Meer over open haard, schoorsteen en praktische onderhoudtips.

9. Plaats deurdrangers

Door het plaatsen van deurdrangers kunt u kou goed buitenhouden. Bijvoorbeeld op de deur naar de gang, garage of keuken. Dankzij een deurdranger valt de deur vanzelf weer dicht en krijgt tocht geen kans.

10. Waterleiding afsluiten

De waterleiding buiten afsluiten is de manier om te voorkomen dat waterleidingen bevriezen. Sluit daarom voordat het gaat vriezen uw buitenkraan af. Dit doet u door eerst de aftapkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan af te sluiten. Laat daarna de leiding leeglopen door de buitenkraan. Sluit daarna de buitenkraan en de aftapkraan af. Zo voorkomt u lekkage door een gesprongen waterleiding.

11. Stel de thermostaat lager in

Met koude voeten een ijskoude badkamer instappen, dat is geen fijne goedemorgen! Met een klokthermostaat kunt u zelf instellen wanneer de verwarming aan- en uitgaat. Zo kunt u voorkomen dat u ontwaakt in een ijskoud huis. Stel de temperatuur van de verwarming ’s nachts niet lager in dan 14 graden Celsius.

2018-11-16T11:12:44+00:00|Categorie: Recreatie en wonen|