Zelfstandig ondernemers opgelet! Jaarlijks worden zo’n 40.000 mensen arbeidsongeschikt. Wie betaalt jou door als jij niet meer kan werken? Spoiler: niemand.

Nadenken over een toekomst waarin we door bijvoorbeeld een ernstig ongeluk of een burn-out arbeidsongeschikt raken doen we niet graag. Toch is het verstandig je bewust te zijn van de financiële gevolgen hiervan. Als zelfstandig ondernemer krijg je in geval van arbeidsongeschiktheid namelijk meestal geen uitkering van de overheid. Ik leg je in de blog van vandaag daarom graag uit waarom een AOV afsluiten belangrijk is en waar je op moet letten als je deze afsluit.

Heb jij een AOV nodig?

Ondernemers zijn (gelukkig) vaak gezegend met een positieve instelling en een frisse “het komt wel goed” mentaliteit. Bij goed ondernemerschap hoort echter ook een juist risicobeheer. Welke risico’s loop jij als ondernemer en welke zijn de moeite waard om af te dekken? Een AOV afsluiten is hier al snel belangrijk want de arbeidsongeschiktheid cijfers van het UWV winden er geen doekjes om:

Jaarlijks worden zo’n 40.000 mensen arbeidsongeschikt. De kans om gedurende je werkzame leven langer dan 6 maanden arbeidsongeschikt te worden bedraagt maar liefst 35%. De kans om langer dan 5 jaar arbeidsongeschikt te raken gedurende je werkzame leven bedraagt 15%. 

Kortom, de kans op arbeidsongeschiktheid is vrij groot. Maar wat zijn de financiële gevolgen hiervan?

Als zelfstandig ondernemer krijg je in geval van arbeidsongeschiktheid meestal geen uitkering van de overheid. Ondernemers/ZZP’ers die arbeidsongeschikt raken en geen AOV afgesloten hebben, kunnen verplichtingen niet meer nakomen en raken vaak bijvoorbeeld hun huis kwijt. Dit heeft grote gevolgen, niet alleen voor de ondernemer, maar voor diens gehele gezin. Ik verbaas me vaak over het grote aantal ondernemers dat dit niet goed geregeld heeft. Aan de slag dus!

De tips & tricks als jij een AOV wil afsluiten

Wil je een AOV afsluiten? Dan kun je aan veel knoppen draaien. Zo kun je bijvoorbeeld nadenken over de vragen: Welk deel van je inkomen verzeker je? Welke oorzaken van arbeidsongeschiktheid verzeker je? Hoelang kun je zonder uitkering? Let wel: Het is belangrijk bij een AOV afsluiten dat je jezelf verzekerd tot je pensioengerechtigde leeftijd. Enkel de eerste paar jaar verzekeren is verleidelijk door de lagere premie, maar zadelt je de jaren erna alsnog met een probleem op. Omdat de materie ingewikkeld kan zijn en het premiebedrag bij maatschappijen uiteen kunnen liggen is het verstandig een adviseur in te schakelen bij het maken van een keuze welke AOV afsluiten het beste is.

Ook een AOV afsluiten? Maak een vergelijking en bereken je premie vrijblijvend!

Bereken je premie