Start je een eigen bedrijf? Dan heb je verzekeringen nodig. In de blog van deze week leggen we jou uit waar je precies op moet letten wanneer jij verzekeringen zoekt voor je eigen bedrijf.

Rijd je zakelijk of privé?

Het eerste waar je op moet letten als je een (auto) verzekering afsluit voor je eigen bedrijf is hoe je jouw auto verzekert. Dit kan namelijk particulier en zakelijk. Wanneer je de auto particulier verzekert is woon-werk verkeer wel meeverzekerd. Wanneer je de auto zakelijk gebruikt, bijvoorbeeld om materiaal in te vervoeren, klanten te bezoeken of voor koeriersdiensten, moet je dit duidelijk aangeven bij de aanvraag van de autoverzekering. Geef je dit niet goed door,  dan kan dit problemen opleveren bij schade en krijg je niets of minder uitgekeerd. Zonde!

Vermeld de hoedanigheid

Welke werkzaamheden verricht jouw bedrijf precies? De harde regel geldt, als de werkzaamheden niet op de polis staan, zijn de werkzaamheden niet verzekerd! Het is dus erg belangrijk, als je een verzekering afsluit voor je eigen bedrijf, dat je de hoedanigheid goed vermeldt. Heb je als bloemist bijvoorbeeld ook een kleine giftshop en staat dit niet op de polis vermeld? Dan kan dit, als je bijvoorbeeld aansprakelijk wordt gesteld, problemen geven bij schade-uitkering. Opletten dus!

Stel algemene voorwaarden of leveringsvoorwaarden op

Voordat je verzekeringen afsluit is het belangrijk om alvast voor jouw bedrijf de aansprakelijkheid te beperken. Hier heb je algemene voorwaarden of leveringsvoorwaarden voor en leg je contractueel vast dat jouw bedrijf beperkt aansprakelijk is bij schade. Vaak is het voor een verzekeraar zelfs verplicht bij het afsluiten van een (beroeps) aansprakelijkheidsverzekering.
Tip! Op internet zijn al veel standaard voorwaarden te vinden. Het kan geen kwaad om deze te laten checken door een professional. Zo weet je zeker dat ze aansluiten bij jouw bedrijf.

Personeel of ZZP’er?

Een van de grootste risico’s van een eigen bedrijf hebben is ziekte. Zowel jouw gezondheid, als die van werknemers kunnen grote financiële gevolgen hebben. Je hebt namelijk een doorbetalingsplicht bij personeel van maar liefst minimaal twee jaar (!) wanneer zij langdurig ziek worden. Dit kun je opvangen met een verzuimverzekering. Wanneer je zelf ziek wordt kan de hele onderneming stil komen te liggen.  Hier heb je een arbeidsongeschiktheidverzekering voor. Vergeet wanneer je verzekeringen voor je eigen bedrijf zoekt dus nooit deze risico’s in kaart te brengen en dit goed af te dekken.

Advies verzekering eigen bedrijf

Je kunt jezelf anno 2021 al veel leren met YouTube filmpjes, maar wanneer je verzekeringen voor je eigen bedrijf zoekt is het verstandig hulp in te schakelen. De materie is vaak erg ingewikkeld en de prijzen kunnen bij verzekeraars flink verschillen, wat zelf onderzoek doen lastig maakt. Een tussenpersoon inventariseert de risico’s die jouw bedrijf loopt en zij weten vaak bij wie ze dit risico het beste kunnen onderbrengen. Een tussenpersoon kost jou niets, als je een schadeverzekering afsluit betaalt de verzekeraar de tussenpersoon een vergoeding.

 

Plan een gratis adviesgesprek