Je wilt je als bedrijf graag verzekeren tegen de risico’s van aansprakelijkheid, maar welke verzekering heb jij nodig en waarom? Vooral het verschil tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid roept snel vraagtekens op. Daarom leggen wij in de blog van deze week haarfijn uit wat het verschil is tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als het goed is, is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren jou welbekend. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is de zakelijke versie hiervan. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering geeft dekking bij schade aan zaken/spullen van anderen en letsel aan anderen die iemand veroorzaakt tijdens het uitvoeren van zijn werk.

Bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan je denken aan de volgende situaties:

  1. Je bent kapper en morst permanentvloeistof op de kleding van een klant.
  2. Bij het afleveren van een koelkast als koerier stoot je tegen een kostbaar schilderij.
  3. Het reclamebord van jouw zaak waait tegen de auto van een voorbijganger.
  4. Jouw medewerker krijgt onderweg naar een klant een auto-ongeluk.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Dus wat is het verschil tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid? De beroepsaansprakelijkheidsverzekering geeft juist dekking voor de financiële gevolgen als jouw klant door jou financieel nadeel lijdt doordat jij je beroep niet goed uitoefent.

Bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je denken aan de volgende situaties:

  1. Jouw klant krijgt een boete van de belastingdienst opgelegd, door een door jou gedane foutieve aangifte.
  2. Je maakt een verkeerde berekening en hierdoor wordt schade geleden.
  3. Je geeft een onjuist advies
  4. Je vergeet een van de vele vergunningen aan te vragen waardoor de bouw van een pand vertraagd wordt.
  5. Door jou handelen of nalaten lijdt iemand financiële schade door verlies of beschadiging van documenten en elektronische data.

Deze verzekering biedt dekking voor kosten als proceskosten en bereddingskosten ongeacht of de schadeclaim gerechtvaardigd is. Wanneer je geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt, moet je zelf voor de volledige kosten opdraaien.  Sommige beroepsgroepen zijn zelfs verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, namelijk een accountant, architect, financieel adviseur, advocaat en notaris.

Het verschil tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid

In de meeste gevallen zijn dit twee aparte verzekeringen. Bij sommige verzekeraars is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Nu weet je het verschil tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid.. Wil je direct een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Vul de online tool in. Mocht je meer informatie willen over beide verzekeringen? Dan kun je contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder!

Bereken je premie

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering